Työssäoppimisjakso perinteisen verhoilun parissa

 

Sovimme työharjoitteluun mennessäni Saidan kanssa, että keskityn jakson aikana enemmän perinteiseen verhoiluun. Ja niin tapahtui! Sain tehtäväkseni nämä kaksi joustavareunaista nojatuolia ja siinä se kevät sitten vierähtikin…

Purkuvaiheen kerroksellisuutta

 

Mittauksien ja muistiinpanojen teon jälkeen purin tuolit ja korjausliimasin nitisevät liitokset. Poistin välipuut ennen pohjan uuden ristikon tekoa ja joustimien sidonnan aloitusta. Seuraavassa kuvassa oikean kokoiset joustimet on kiinnitetty pohjaristikkoon ja lyöty kiinni rungon reunoihin.

Itse sidontatyö oli pitkä ja vaativa. Tuoleihin valikoitui loppujen lopuksi hiukan erikokoiset  joustimet, joten sekin asetti omat haasteensa sille että istuimista tulee toisiaan vastaavat korkeudeltaan ja joustavuudeltaan.
Toisaalta oppimisen kannalta oli todella hyvä tehdä kahta istuinta rinnakkain.

tuolin muoto joustavareunaisessa sidonnassa poikkeaa perinteisestä k-tuolin sidonnasta. Alla olevassa kuvassa ensimmäisiä asentolankoja paikoillaan


Sidonnat tehty ja kehälanka paikoillaan.

Seuraavassa vaiheessa alkoi grundin teko. Ensin tiheä juuttikangas kehälankaan ja joustinten ylärenkaisiin kiinni, ainelankalenkit ja valtava määrä haapalastua. Sen päälle vielä pehmeämmällä hampulla tasoitus. Ja väliliinaus sekä läpivientiompeleet.
Reunojen täyttöä vielä haapalastulla.

 Reunatukiompeleet molempiin tuoleihin ja edelleen täyteen kiristelyä. Pintapehmusteet alkaa olla tasoitettu paikoilleen. Käsinojien etuosien verhoilu ja ”tolpparit” eli kulmatäytteet.

Seuraava työvaihe on istuinten liinaus.

Verhoilukangas on kauniin vaalea Laurizonin malliston Lamm. Bukleemainen kuohkea villasekoitekangas. Apukangas ommeltiin koneella istuimen reunoihin ja etukappa istuimeen. Verhoilu ommeltiin vielä kanttiin kiinni ja naulattiin rungon aikasarjaan.

Istuinten verhoilun suojasin pakkausmuovilla tiiviisti ennen selkänojiin siirtymistä. Selkänojiin laitoin vyöt vaikka aiemmissa versioissa ei niitä ollut. Pohjakankaaksi jälkeen juuttikangasta johon ompelin täytettä varten ainelankalenkit.

Täytteeksi haapalastua ja hamppua, täytteellä pyrin saamaan selkänojaan mukavan ja tukevan muodon istujalle joka olisi myös kaunis katsoa. Pintapehmuste on harmaavanua ja sen päälle liinaus lakanakankaalla.

Verhoilukankaan kaavoitusta muutettiin alkuperäiseen verrattuna siten, että sauman paikka on luontevammin ja kauniimmin selkänojan ”kainalossa”

Sauman paikan hahmottelua. Kappaleet on ensin suorakaiteen muotoisia ja hain sopivaa sauman kohtaa sovittelemalla kappaleita oikeisiin kohtiin.

Siihen se sitten löytyi ja asettui kauniisti takaselän kaavoitussuunnitelma huomioiden.

takaselän verhoilupahvit leikkasin muotoonsa ja kiinnitin selustaan.

lopputulos oli mielestäni kertakaikkisen upea! Toinen tuoli jäi ikävä kyllä selkänojan osalta kesken harjoittelun päätyttyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *